Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui

Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui
Publicat: 14/10/2014, 12:13
Actualizat: 14/10/2014, 17:58

Violeta Bulc, ministru pentru Dezvoltare și Politică Regională și vicepremier în Guvernul sloven, a fost candidatul înaintat vineri de premierul Miro Cerar după ce Alenka Bratusek și-a retras candidatura. Bratusek a fost respinsă de europarlamentari miercuri, în urma prestației dezastruoase la audieri și după controversa cu privire la modul în care a fost nominalizată.

Bulc ar urma să aibă un interviu oficial cu Juncker marți, la ora 18.00 (19.00 ora României), după care președintele ales al CE trebuie să decidă dacă va accepta nominalizarea ei și ce portofoliu îi va aloca. Având în vedere că Bulc este minsitru de doar câteva săptămâni, este puțin probabil ca Juncker să îi ofere postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică pe care i-l alocase lui Bratusek, ca fost premier.

Dacă îi va oferi lui Bulc un post diferit și va aloca vicepreședinția altcuiva, el va antrena noi audieri parlamentare, în afară de cea a lui Bulc. Europarlamentarii sunt chemați să evalueze dacă persoanele nominalizate sunt potrivite pentru a fi membre ale CE și pentru a deține portofoliile alocate. Astfel că o schimbare de portofoliu va genera noi audieri ale comisarilor afectați de aceasta. Înainte de toate însă, statele membre vor trebui să aprobe propunerea revizuită de Juncker pentru colegiul comisarilor prin procedură scrisă.

Potrivit unor surse din cadrul PE, eurodeputații sunt pregătiți să o audieze pe Bulc și pe oricine altcineva luni, 20 octombrie, la Strasbourg, la începutul sesiunii plenare. Astfel că, teoretic, încă mai este posibil ca votul final de confirmare a întregului colegiu al comisarilor să aibă loc la 22 octombrie. Calendarul este însă foarte strâns, iar Bulc va avea la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se pregăti de audiere și foarte puțin timp pentru întrebările scrise din partea europarlamentarilor.

O dată mai potrivită pentru confirmarea CE ar fi cea de 13 noiembrie, Parlamentul reunindu-se într-o minisesiunie plenară la Bruxelles, la 12-13 noiembrie.

Juncker ar urma să anunțe modificările în echipa sa miercuri. În același timp, el va anunța și alte schimbări făcute după audieri în urma acordului cu eurodeputații, inclusiv adăugarea „sustenabilității” la portofoliul lui Frans Timmermans, candidatul olandez la postul de vicepreședinte.

Una dintre opțiunile lui Juncker este să îi ofere lui Bulc portofoliul Transporturilor și să aloce energia vicepreședintelui Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei. Totuși, europarlamentarii din comisia pentru transporturi se opun acestei idei.

O altă opțiune ar fi să îi ofere lui Günther Oettinger, actualul comisar pentru energie, vicepreședinția pentru uniunea energetică. Juncker i-a alocat acestuia portofoliul Agendei Digitale, dar la audierile de săptămâna trecută, Oettinger nu a manifestat prea mult entuziasm pentru acest portofoliu. Pe de altă parte, oferirea vicepreședinției candidatului german (toți ceilalți provenind din state mici) ar însemna dezechilibrarea balanței pe care Juncker a gândit-o inițial.

O altă posibilitate ar fi ca Bulc să obțină portofoliul Educației, Tineretului, Culturii și Cetățeniei. Europarlamentarii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la alocarea acestui portofoliu lui Tibor Navracsics, candidatul Ungariei. Responsabilitatea acestui portofoliu este deosebit de sensibilă având în vedere tensiunile recente dintre premierul Viktor Orban și CE pe tema drepturilor omului. Dar europarlamentarii nu vor să îl recompenseze pe candidatul lui Orban, așa că Juncker va trebui să trateze cu tact alocarea vicepreședinției.

O ultimă opțiune ar fi să schimbe portofoliul candidatei Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, care a fost nominalizată ca vicepreședinte pentru buget. Dar Juncker încă are nevoie de un candidat convingător pentru postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×